Mladí hokejisti na úvod podľahli Kanade 1:4

18.04.2013 Celý región

Soči 18. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov odštartovali svoje účinkovanie na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie v ruskom Soči prehrou 1:4 s rovesníkmi z Kanady. Jediný gól SR strelil útočník Dávid Šoltés.

Slováci, ktorí sa po roku vrátili do elitnej kategórie, sa síce v Šajba Aréne ujali už v 4. minúte vedenia, no favorit ešte v prvej tretine otočil skóre. Hráči zo zámoria definitívne rozhodli o svojom triumfe v tretej dvadsaťminútovke, v ktorej strelili dva "zlepené" góly. Slovenská osemnástka tak nenašla recept na Kanaďanov ani v siedmom vzájomnom súboji na MS "18".

Ďalší zápas v základnej B-skupine čaká zverencov trénera Antona Bartánusa v piatok, keď o 17.00 h nastúpia proti Švajčiarom.

Slováci mali výborný vstup do zápasu, keď už v 4. minúte sa ujali vedenia zásluhou Šoltésa. Krídelník z prvej formácie sa dravo natlačil pred kanadskú bránku a bekhendom prekonal gólmana Martina. Z tesného náskoku sa však hráči spod Tatier dlho neradovali, o štyri minúty neskôr favorit vyrovnal, keď sa strelecky presadil Baptiste. Zámorský tím potom zovrel súpera do klieští a aktivitou si vypýtal fauly. Z troch presiloviek v prvej tretine využil jednu, v 16. minúte ešte Gauthier orazítkoval žrď slovenskej bránky, no o pár sekúnd upravil na 2:1 veľký talent kanadského hokeja Connor McDavid.

V druhom dejstve sa mladým Slovákom podarilo kanadský tlak oslabiť a Godla už nemusel tak často zasahovať. Hráči s dvojkrížom na hrudi si v tejto časti štyrikrát zahrali presilovku, no v nej si žiadne veľké strelecké príležitosti utvoriť nedokázali. Oba tímy predvádzali jednoduchý hokej s nahadzovaním pukov na zadný mantinel, príliš sa nekombinovalo.

Reprezentanti z krajiny javorových listov mali šancu poistiť svoj náskok v 46. minúte, ale Gauthier zblízka trafil opäť len žrď. Čo sa nepodarilo jemu, zrealizoval o šesť minút neskôr Reinhart, ktorý švihom prekonal Godlu. Ubehlo len 34 sekúnd a Bennett-McDowell strelou spomedzi kruhou zvýšil už na 4:1 pre favorita.

Tréner SR Bartánus reagoval na nepriaznivý vývoj oddychovým časom. Slováci už nedokázali skóre skorigovať. V zápase doplatili na nevyužívanie presiloviek, ich mizériu zvýraznila situácia zo záveru stretnutia, keď nepremenili ani 75-sekundovú početnú výhodu o dvoch hráčov.

Anton Bartánus, tréner SR "18" (zdroj: SZĽH): "Vedeli sme, na koho strane je v dnešnom zápase sila. Kanaďania budú bezpochyby ašpiranti na jednu z medailí. Snažili sme sa hrať zo zabezpečenej obrany a dokonca sme strelili aj úvodný gól. Následne sme sa dostali pod veľký tlak, Kanaďania vyrovnali a keďže tri po sebe nasledujúce oslabenia nás stáli dosť síl, inkasovali sme aj druhý gól. Kanaďania hrali ich tradičný fyzický hokej, dohrávali súboje, ale naši chlapci bojovali, snažili sa vydať zo seba maximum. Päťdesiat minút hráči dodržiavali taktiku, no potom sme urobili dve chyby, ktoré súper potrestal a rozhodol o výsledku. Pri hre piatich proti piatim sme hrali dobre, rezervy máme v presilovkách, ktoré hráme príliš komplikovane. Ak chceme byť úspešní v ďalších zápasoch, musíme zjednodušiť našu hru v početnej výhode."


Domáci Rusi zdolali obhajcu z USA 4:3 v šlágri A-skupiny

Soči 18. apríla (TASR) - V otváracom súboji hokejových majstrovstiev sveta hráčov do 18 rokov v ruskom Soči deklasovali vo štvrtok mladí švédski reprezentanti v "slovenskej" B-skupine rovesníkov z Nemecka 9:1. Vysoké víťazstvo zaznamenali následne aj Fíni, ktorí v A-skupine rozdrvili Lotyšsko 7:0.

V úvodný deň šampionátu pútal najväčšiu pozornosť večerný šláger medzi Rusmi a Američanmi. Obhajcovia titulu z USA si síce v úvodnej tretine vypracovali dvojgólový náskok, no ten v ďalšom priebehu prešustrovali a nakoniec podľahli domácemu tímu tesne 3:4.
 

Vyberte región